Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΛΕΝΤΙΩΝ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΑΣ ΣΑΪΤ. ΑΠΟ ΕΔΩ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΤΕ
ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ.
ΤΑ ΚΟΥΛΕΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΔΡΟΣΙΑ AKOMA KAI ΤΙΣ ΠΙΟ ΖΕΣΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ.
ΕΙΝΑΙ Τ.Κ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΑΠΕΧΕΙ 18km ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ.ΕΧΕΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 550m ΜΕ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ
ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΡΕΟΥΝ ΝΕΡΑ.
Η ΔΙΠΛΑΝΗ ΠΛΑΓΙΑ ΕΧΕΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 716m ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ
ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
ΤΟ ΜΥΡΤΩΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ.

Ιστορία

Χρυσόβουλα ονομάζονταν τα διατάγματα των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου τα οποία γράφονταν σε περγαμηνή στην οποία φέρονταν εξαρτημένη χρυσή σφραγίδα. Τα χρυσόβουλα αφορούσαν κυρίως δωρεές προς μοναστήρια, ναούς κ.λπ. καθώς και όποτε τύχαινε ανάγκη πρόσθετων διατάξεων με προσθήκη νέων τεμαχίων περγαμηνής που αναλάμβανε ο Μέγας λογοθέτης ή ο λεγόμενος λογοθέτης του δρόμου με ειδικές σημειώσεις τη συγκόλληση των νέων τεμαχίων, βεβαιώνοντας έτσι το αλληλένδετο και τη φυσική συνέχεια του κειμένου.
Στο χρυσόβουλο υπέγραφε ο Αυτοκράτορας με κιννάβαρη, ειδικό ερυθρό μελάνι, δια της λέξεως «λόγος» (της Βασιλείας μου). Η γραφή σ΄ αυτό ήταν τυποποιημένη ιδιαίτερα καλλιγραφική με περίλαμπρη διακόσμηση που φρόντιζε ιδιαίτερα η γραμματεία του παλατιού. Το πρωτόκολλο του εγγράφου είχε ιδιαίτερη διακόσμηση και έφερε πλήρη χρονολόγηση, το όνομα του μήνα, τον αριθμό του έτους της Ινδικτιώνας και τον τελευταίο αριθμό της χρονολογίας από κτίσεως κόσμου.
Το χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1301 μ. Χ),  που φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (εικ. 1), περιέχει προνόμια που έδωσε ο αυτοκράτορας στην Μονεμβασία.

Εικ. 1: Χρυσόβουλο Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου, 1301 μ.Χ, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το χρυσόβουλο εξέδωσε ο Ανδρόνικος B΄ Παλαιολόγος (1282-1328 μ.Χ) προκειμένου να επικυρώσει και να προσαυξήσει ορισμένα προνόμια που στο παρελθόν είχε εκχωρήσει στον μητροπολίτη Μονεμβασίας Νικόλαο (1283-1325 μ.Χ). Στην αρχή του εγγράφου, υπάρχει μικρογραφία με τον αυτοκράτορα να παραδίδει το χρυσόβουλο στον Xριστό.Το συγκεκριμένο χρυσόβουλο αναφέρεται και στο χωριό μας με το όνομα Κουλενδία. Στην παρακάτω εικόνα  (εικ.2), παρατίθεται το συγκεκριμένο απόσπασμα όπου αναφέρεται στο χωριό μας.

Εικ. 2: Απόσπασμα  απο το Χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου το 1301 μ.Χ, που αναφέρεται στο χωριό μας.

Από το συγκεκριμένο χρυσόβουλο του 1301 μ.Χ, μπορούμε να πούμε ότι το χωριό μας ονομαζόταν έτσι πολύ πριν το 1301 μ.Χ. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή περίοδο όμως, διότι η μοναδική μας πηγή αυτή τη στιγμή είναι το συγκεκριμένο χρυσόβουλο. Από τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία επομένως μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το όνομα Κουλενδία δεν μπορεί να είναι τούρκικο όπως διάφοροι κατά καιρούς πιστεύουν. Επίσης όπως ξέρουμε όλοι από την ιστορία, οι  Τούρκοι  εκστράτευσαν  το 1458 μ.Χ, εναντίον της Λακωνίας χωρίς να κατορθώσουν  να την υποτάξουν ολόκληρη, αφού πολλές περιοχές διατήρησαν την ανεξαρτησία τους, κυρίως η Μάνη. Η κατάληψη της Λακωνίας ολοκληρώθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα εκτός της Μάνης   που διατήρησε τα προνόμια και την αυτονομία της. Η πρώτη κατάληψη της Μονεμβασίας από τους Τούρκους έγινε στις 2 Οκτωβρίου 1540 μ.Χ, οπότε παρατηρούμε ότι έχουμε μια διαφορά 239 χρόνια από την αναφορά στο όνομα του χωριού μας ως Κουλενδία μέχρι την κατάληψη της περιοχής της Μονεμβασίας από τους Τούρκους. Οπότε από μόνα τους τα ιστορικά γεγονότα καθιστούν αδύνατη την ονομασία του χωριού ως Κουλενδία από τους Τούρκους αφού η ονομασία αυτή υπήρχε από την βυζαντινή περίοδο. Το 1690 μ.Χ, η Μονεμβασία κατελήφθηκε από τους Βενετούς , ενώ το 1715 μ.Χ ανακατελήφθηκε από τους Τούρκους, κατά την δεύτερη περίοδο της κυριαρχίας των Τούρκων στη περιοχή της Μονεμβασίας.                                                                                                    Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς κατά το 1828 μ.Χ, αναφέρουν τα εξής: Κουλέντια: <<Προ της αλώσεως της Πελοποννήσου [από τους Τούρκους στα 1715 μ.Χ], το χωρίον τούτο κατωκείτο από 170 οικογενείας [χριστιανικάς]. Αύται υπήρχον και μέχρι της επαναστάσεως των 1770 μ.Χ, όπου μια μόνον οικογένεια οθωμανική κατώκει τότε>>. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μία μόνο οικογένεια δεν μπορεί ούτε τότε να ονόμασε ένα ολόκληρο χωριό Κουλέντια, όπως διάφοροι υποστηρίζουν ότι το χωριό ονομάστηκε Κουλέντια κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Τα παραπάνω ιστορικά γεγονότα μας δείχνουν κάθαρα ότι η ονομασία του χωριού μας προέρχεται από τα βυζαντινά χρόνια, και δεν έχει καμία σχέση με τούρκικη ρίζα.

1 σχόλιο:

ΕΞΑΙΦΝΗΣ ΕΞΕΦΕΞΕ είπε...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: Ελίκα – παράδοση
Στην αναφορά για τα τοπωνύμια της περιοχής μας.
Κουλέντια: Η λέξη Κουλάς ή Κουλές ή Γουλάς είναι αρχαιότατη λέξη που έχει παρεξηγηθεί και κακώς ερμηνεύεται ως ξενόφερτη. Ο Κουλές στηρίζεται και παίρνει ισχύ από τις λέξεις κύλο, κοίλο, κυκλικό και από τα ρήματα κυλινδέω, κυλίνδω, κυλίω. Είναι φανερό ότι το σχήμα ενός κυλίνδρου είναι σε μικρογραφία το σχήμα ενός πύργου.
Αρχιτεκτονικά ο πύργος είναι κοίλος εσωτερικά ( όπως η εσωτερική επιφάνεια ενός βαρελιού – κοίλον θεάτρου ) και κύλος εξωτερικά (όπως η εξωτερική επιφάνεια του βαρελιού) . Εξάλλου σε πολλές μας λέξεις το υ =ου ( κυτίο = κουτί ) (υ = ου = οι )
Ειδικά το ρήμα κυλίνδω μας δίνει μεγάλη βοήθεια για την ερμηνεία του τοπωνυμίου.
Γνωρίζοντας την πρώτη γραπτή ονομασία της περιοχής, ως Κουλενδία , από το χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου βλέπουμε ότι το τοπωνύμιο κυριολεκτεί. Κουλέντια = Κουλενδία = Κουλενδρία = κυλίνδρια = κύλινδροι. Δηλαδή περιοχή με σειρά κυλίνδρων (πύργων ). Από ένα χρονικό σημείο και μετά, τα φρούρια, οι πύργοι και οτιδήποτε περιτειχισμένο πήρε γενικά το όνομα «κουλές». Η στρατηγική θέση των Kουλεντίων, δίνει το δικαίωμα στην περιοχή να ελέγχει, εποπτεύει, θεωρεί , από την μια μεριά τον γουλά της Μονεμβασίας και από την άλλη τον Λακωνικό κόλπο με τον Κουλεντιανό πύργο και τον πύργο του φονιά. Προσέξτε την σημασιολογική ομοιότητα στις λέξεις.
Κακώς μετονομάστηκε σε Ελληνικό.
Πύργος =Πύρ άγω. Είτε το πυρ είναι από τους αμυνόμενους είτε από τους εισβολείς είτε πάλι επειδή από τον πύργο στέλνουν φωτεινά σήματα. Φρούριο, Φρουρός = Πρ-ουρός = πυρ-ούρος = του πυρός φύλακας (ούρος= ώρος = φύλαξ ). Φρυκτωρός.